Primul Paște cu Bebe

Se apropie cu pași repezi primul Paște cu bebe, astfel încât m-am gândit să dedic acest articol mesei de sărbătoare baby-friendly.

Când mă gândesc la aceste zile, primul lucru pe care îl vizualizez sunt ouăle colorate și la cât de mult îmi plăcea, încă din copilărie, să le ciocnesc și să facem campionat în familie de spart ouă. David are 9 luni, dar e încă prea mic pentru a înțelege jocul, însă cu siguranță îi va face plăcere să amestece și să atingă curios ouăle multicolore.

Pentru micul dejun în ziua de Paște, îi voi pregăti lui ouă de prepeliță fierte pe care le va servi cu branzică, alături de un castravete sau o roșioară. Nu voi colora ouăle pentru masa lui. Pentru joacă însă, îi voi pune la dispoziție ouă de găină colorate. Atenție la tipul de vopsea pe care o veți utiliza. Încercați să folosiți pe cât posibil vopseluri cu număr redus de aditivi. De ce nu, poate încercați chiar varianta tradițională cu foi de ceapă, cu turmeric sau cu sfeclă roșie. Cu cât evităm mai mult substanțele chimice artificiale adăugate în hrana noastră, cu atât vom fi mai sănătoși. Recomandarea este valabilă atât pentru copii, dar și pentru adulți. Nu uitați, noi adulții suntem reperul copiilor noștri, exemplul lor de zi cu zi.

Pentru masa de prânz, voi pregăti friptura de curcan la cuptor pe pat de mere și gutui. Este preferata lui David! Folosesc un vas de yena sau ceramică în care adaug puțină apă, pun fructele tăiate rondele groase și apoi deasupra așez carnea de curcan condimentată. După gust, se poate adăuga și scorțișoară. Îi va conferi savoare atât cărnii, cât și mixului de fructe coapte. Las la cuptor la 150 de grade aproximativ 60 de minute.

Este un prânz baby friendly, dar poate fi și prânzul întregii familii, dacă gătiți la comun și adăugați sare doar la dumneavoastră în farfurie. Mai mult, nu uitați să aveți întotdeauna și o salată la masă. Puteți folosi salată verde, salată de rucola, baby spanac, valeriană etc. Salată ajută digestia și este o sursă bună pentru vitamine, minerale și antioxidanți.

După o astfel de masă copioasă, cina va fi una mai ușoară. Mă gândesc la spanac înăbușit în unt cu roșie și puțină ceapă. ȘI acesta este unul dintre felurile preferate ale băiețelului meu.

Pentru gustări voi alege fructe și pentru ziua de Paște îi voi da lui David  ciocolată. Da, ciocolată, însă nu cea la care te-ai gândit instant îi voi prepara ciocolată pentru bebeluși. Am nevoie de un avocado mic bine copt, jumătate de banană și o lingură de carob. Fructele le pișez cu furculița și le amestec apoi împreună cu praful de roșcove. Poți lăsa la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau se poate consuma direct. Câteodată, îmi place să adaug și nucă sau caju.

Astfel, vă doresc mese hrănitoare și zile de sărbătoare cu soare și bucurie!

Iulia Manole, tehnician nutriționist și mămica lui David