Ce mâncăm influențează cum ne funcționează creierul

Un număr mare de adulți și copii au probleme de concentrare și focus. Când nu îți poți aduce aminte de ceva sau nu te poți concentra asupra unei acțiuni e un semn al faptului că nu furnizezi creierului tău ce are nevoie pentru a performa cu eficacitate.

Studiile medicale în domeniu au analizat de ce anume are nevoie creierul pentru a funcționa la capacitate optimă. Nutriția și stilul de viață sunt factori determinanți care influențează capacitatea de concentrare și memoria.

Cum interacționează ce mâncăm cu funcționarea creierului.

Tot ceea ce conține farfuria noastră și ingerăm, trece prin procesul de digestie și are rolul de a ne hrăni corpul. Adică, nutrienții sau alte substanțe chimice (în funcție de ce mâncăm) ajung în circuitul sangvin. Sunt purtați apoi pe la toate organele corpului, inclusiv către creier.

Printre cele mai hrănitoare substanțe pe care le putem oferi creierului nostru se numără:

  1. glucoza: este combustibilul nostru, ne ține creierul și întregul organism alert și treaz. Există alimente bogate în glocoză cu eliberare rapidă (dulciurile, alimentele procesate) și alimente cu eliberare lentă (fructe, legume, cereale integrale).  Modul în care poți asigura 25 g de glucoza (carbohidrați) în fluxul sanguin (cantitatea optimă de care are nevoie creierul pentru a funcționa) este destul de simplu: poți mânca o gogoață sau un bol cu cereale integrale. Inițial, nu pare a fi nicio diferență pe termen foarte scurt pentru nivelul de energie și sănătate. Însă, pe parcursul a 8 ore diferențele sunt spectaculoase. După ce mânânci o gogoașă glucoza se elibereaza rapid și vei avea 20 de minute de energie alertă, iar apoi nivelul va scădea brusc, lăsându-te agitat/ă și fără focus, ca să nu mai adăugăm și nicivitatea zahărului rafinat. Cerealele, pe de altă parte, eliberează zahărul conținut sub formă de glucoză mult mai încet. Adică, vom avea un nivel stabil al glicemiei pe parcursul zilei, atenție și focus la activitățile întreprinse.
  2. acizii grasi: acizii grași polinesaturați omega 3 si 6 ajută la stabilirea sinapselor din creier și pentru o memorie mai bună. Peștele gras (somonul), nucile, semințele de in, dar și avocado sunt o sursă bună de acizi grași esențiali.
  3. Antioxidanții se regăsesc în legume verzi sau ceai și ajută la reducerea stresului oxidativ care afectează întregul organism și creierul.


Cea mai la îndemână metodă de susținere și îmbunătățire a performanțelor creierului este adoptarea unei diete diversificate și echilibrate.