Cum să ai o piele frumoasă și sănătoasă vara?

Vacanță, plajă, piele ciocolatie sub ținutele lejere de vară ... totuși, nu trebuie să uităm că soarele este unul dintre cei mai agresivi factori care acționează asupra pielii noastre, iar efectele sale, atunci când ne expunem necontrolat, pot fi extrem de nocive: deshidratare, arsuri, alergii, pete pigmentare, îmbătrânire, cancer de piele etc.

În acest context, cremele cu factor de protecție solară ridicat nu trebuie să lipsească din îngrijirea noastră zilnică. Loțiunea trebuie aplicată cu minim 30 de minute înainte de expunerea la soare, atât pe corp cât și pe față. Re-aplicarea se face după 1-2 ore (depinzând de factorul de protecție), după ce ieșim din apă sau dacă am transpirat. Foarte important este să ne protejăm și buzele, folosind un balsam cu factor de protecție, precum și ochii, purtând ochelari de soare care au atât protecție UVA cât și UVB. Și poate cel mai important de reținut: de evitat expunerea la soare între orele 11:00 si 16:00.

Acesta este minimul de prevenție, însă pentru o piele sănătoasă și luminoasă ai nevoie de mai mult de atât. În primul rând, pentru sănătatea organismului și a pielii implicit, ai nevoie de hidratare. Cu cât organismul tău este mai bine hidratat, cu atât și pielea ta va arăta mai luminoasă și mai elastică.

Hidratarea se face cu apă plată la temperatura camerei. Apa se bea încet, în guri mici și pe tot parcursul zilei. Doar așa ne asigurăm hidratarea corpului, și nu prin consumul a 1-2L de apă aproape deodată. Avem nevoie de aproximativ 35 ml de apă/kg corp, dar în zilele caniculare avem nevoie de și mai mult. De ce? Pentru că apa ne reglează temperatura corpului prin transpirație.  Astfel, pentru o greutate medie de 60 kg avem nevoie de 35x60 = 2100ml adică 2.1 L apă. Atenție alcoolul sau băuturile îndulcite artificial nu ne hidratează, ci dimpotrivă ne accentuează starea de deshidratare a corpului.

Ne păstrăm pielea frumoasă și ne hidratăm și atunci când consumăm legume și fructe proaspete, în special cele cu un conținut ridicat de apă precum pepenele roșu sau castravetele.

Pentru o piele frumoasă și sănătoasă de la interior spre exterior avem nevoie în alimentația noastră de produse naturale bogate în vitamina A (ex. Roșii, morcovi), în complexul de vitamine B (cereale integrale, legume cu frunze verzi) și vitamina E (avocado, fructe oleaginoase (migdale, nuci, caju etc)).

În completarea îngrijirii din interior spre exterior vă aducem în atenție o serie de “tratamente” naturale pe care le putem folosi pentru a face față cu brio expunerii la soare sau pentru a diminua efectele sale, mai ales pe timpul verii. Iată proprietățile și întrebuințarea câtorva dintre acestea:

Uleiul de morcov – se obține prin macerarea rădăcinilor de morcov proaspăt într-un ulei, de obicei de floarea soarelui. Este un ulei de culoare gălbuie, cu un miros fin, foarte bogat în vitamine și în special în beta-caroten, care este transformat în vitamina A în organism.

Rolul uleiului de morcov în îngrijirea noastră este de a pregăti pielea pentru expunerea la soare . Este recomandat să se folosească pe post de loțiune hidratantă, după duș, atunci când porii sunt deschiși și uleiul pătrunde mai ușor în piele. Folosirea sa cu regularitate ajută la obținerea unui bronz uniform și de durată. De asemenea, contribuie la regenerarea pielii.

Vitamina C – se regăsește sub formă de ingredient activ în diverse produse naturale de îngrijire a pielii. Este foarte eficientă în tratarea petelor pigmentare care apar de obicei pe față, în urma expunerii la soare, iar folosită în mod constant, aceasta redă luminozitatea pielii și consitutie un remediu natural anti-pigmentar. Așadar, este recomandat să folosim creme de față pe bază de vitamina C pe tot parcursul anului.

Apa de mentă - se obține prin distilarea frunzelor de mentă și are un miros proaspăt, puțin înțepător. La aplicarea pe piele efectul imediat simţit este unul răcoritor. Pe perioada verii este recomandată pulverizarea sa pe <strong>pielea afectată de arsuri solare deoarece are un efect calmant si contribuie la reducerea mâncărimilor și a roșeții. De asemenea, este un extraordinar <strong>revigorant pentru picioarele grele cu care ne confruntăm pe parcursul verii.

Uleiul de cocos – este un ingredient minune, ce are o multitudine de întrebuințări. Pe lângă proprietățile sale de calmare și hidratare a pielii, este un excelent remediu pentru părul uscat și afectat de soare. Este recomandat să îl folosim săptămânal, sub formă de mască pentru păr, simplu sau combinat cu alte ingrediente (este util să adăugăm cateva picături de ulei estențial de rozmarin pentru a clăti mai ușor părul).

Uleiul esențial de lavandă – este unul dintre cele mai întrebuințate uleiuri esențiale, fiind recunoscut pentru proprietățile sale de relaxare. Pe perioada verii poate fi folosit cu success pentru regenerarea pielii ca urmare a arsurilor solare. Adaugat într-un ulei vegetal lejer (de exemplu ulei de sâmburi de struguri), poate fi folosit astfel pentru masaj (30 de picături de ulei esențial la 100 ml de ulei vegetal). De asemenea, în combinație cu sare de Himalaya sau sare Epsom (nu sare iodată) poate fi presărat în cadă (10 picături de ulei esențial amestecate într-o jumătate de ceașcă de sare). Efectul său de calmare a pielii este extraordinar.

Iată deci câteva rețete naturale care, folosite în mod constant și cu respectarea recomandărilor privind protecția solară, ne ajută pielea să treacă peste încercările verilor toride.


Sănătate și piele frumoasă să aveți!

Echipa ABC-ul Nutriției in colaborare cu Jolie Cosmetics