Generația Always ON

Numită și generația Z sau iPod, reprezentanții acesteia sunt născuți începând cu anul 2002.

Digital nativi, au o capacitate extraordinară de receptare a informațiilor și de procesare a acestora. Sunt dependenți de feedback și conectivitate.  Se naște odată cu ei și un paradox: deși citesc mult (nu beletristică), ci mixul alert audio-media, aceștia au dificultăți de comunicare în sensul că se exprimă greu și nu reflectează prea mult asupra a ceea ce se întâmplă. Mai mult decât atât, deși citesc, nu se informează și chiar dacă cei cu vârste mai mari aleg meniuri bio la restaurant, cunosc foarte puțin din caracteristicile nutriționale ale hranei alese, însă bio este un trend și conștiința că e necesar să mănânce mai atent îi mustrează.  Așadar, cum ar trebui să se hrănească generația Always ON?

Dacă ar putea să servească masa prin tabletă sau smartphone, cu siguranță ar face acest lucru. Psihologii spun că una din problemele acestei generații este  incapacitatea de a înfrunta necunoscutul şi de a stimula creativitatea, iar problema tinerilor este că simt că nu au niciun rol în societate.

Dacă până acum întâlneam probleme precum obezitate, colesterol mărit, glicemie mărită sau tulburări provocate de o alimentație nesănătoasă doar în cazul adulților, cabinetele medicale relevă adevărul. Incidența lor a crescut și asupra copiilor.

Primul pas spre o nutriție corectă este evitarea sedentarismului, apoi copii au nevoie de alimente în dietă în stare cât mai apropiată de starea lor naturală. Ba chiar, jumătate din farfuria unui copil ar trebui ocupată de fructe și legume ecologice.

Calciul, fosforul și magneziul sunt minerale necesare copilului în dezvoltare și creștere, mai ales la sugari și preșcolari, dar și în perioada de adolescență. Cu rol deosebit de important în transportul substanțelor nutritive și în procesele energetice, contribuie cu success la susținerea concentrării și la procesele cognitive și nu în ultimul rând participă la consolidarea scheletului.

Complexul de vitamine B constituie baza metabolismului macronutrienților (lipide, proteine etc) și reprezintă baza pentru o bună funcționare a sistemului nervos, a celui cardiovascular.

Vitamina C reprezintă un bun catalizator pentru fier, pentru ca acesta să fie absorbit în cantități cât mai mari în sânge. Pe lângă asigurarea unei imunități puternice, vitamina C are rol și de antioxidant în sensul reducerii radicalilor liberi proveniți din toxinele alimentelor deja ingerate.