Leftovers sau cum oprim risipa alimentară

Știați că în România se aruncă zilnic 6000 de tone de alimente?

Noi nu, dar intuiam că facem multă risipă...însă cifra aceasta atât de mare ne responsabilizează pentru ca în orele noastre de nutriție în școli să introducem și tema risipei alimentare.

Subiectul a fost dezbătut intens astăzi în cadrul conferinței Leftovers organizată de Asociația pentru Responsabilitate Socială ”Plan B” și AccorHotels România. În sală au fost prezenți reprezentanți ai producătorilor de alimente, retaileri, HoReCa și autorități, consumatori, reciclatori și societatea civilă. România a devenit recent a treia țară din UE care are o legislație specifică privind lupta împotriva risipei alimentare, iar în următoarele 6 luni autoritățile trebuie să elaboreze normele de aplicare.

Acest eveniment s-a dorit a fi o primă întâlnire cu stakeholderii care vor fi invitați de către Ministerul Agriculturii pentru a constitui un grup de lucru în acest sens. Bineînțeles, că și noi, ABC-ul Nutriției am fost prezenți și ne-am manifestat intenția de a participa și a da o mână de ajutor. Printre noutățile aflate astăzi se numără și faptul că reprezentanții Ministerului Agriculturii își doresc un program de educație cu privire la hrană în școli (încă nu există finanțare, dar ne bucurăm că măcar tema se află în interesul lor și sunt deschiși la colaborare cu societatea civilă).

Ce vom face noi la ABC-ul Nutriției pe acest subiect:

  • Vom participa în grupul de lucru creat de Ministerul Agriculturii
  • Vom include tema risipei alimentare în programul #Oradenutrițieînșcoli
  • Vom continua să fim prezenți la astfel de evenimente și întâlniri cu ong-uri, companii sau autorități publice cu care putem colabora pentru o societate mai sănătoasă.