Natura, recomandată pe rețetele medicale din Scoția

SfatFaceți o plimbare lungă, de patru ori pe săptămână!

Cam așa sună prescripția pe care o fac medicii scoțieni pacienților lor. De la începutul lunii octombrie, medicii din Shetland au fost autorizați să recomande pacienților natura. Este primul program de acest gen și are ca scop reducerea tensiunii arteriale, îndepărtarea anxietății și creșterea nivelului de fericire pentru cei cu diverse afecțiuni.

Programul implică un întreg ”tratament” cu prescripții naturale, plin de sugestii amuzante, uneori uimitoare. De exemplu, în luna martie, pacienților le este recomandat să facă artă din materialele naturale, scoici sau crenguțe de copaci sau să împrumute un câine și să-l scoată la plimbare, în aprilie, pot atinge marea și pot face castele din nisip, în luna mai ar putea merge desculți în iarbă, în septembrie pot curăța plaja și pregăti o masă în aer liber, în luna octombrie pot aprecia mișcărilor norilor, pe când în noiembrie pot hrăni păsările sălbatice din curțile lor. Toate astea, la recomandarea mediului.

Beneficiile naturii asupra sănătății fizice și psihice sunt numeroase. Dacă ați petrece 90 de minte în pădure,  acestea vor reduce stresul, diminuează anxietatea, îmbunătățesc calitate somnului și ne oferă o stare de bună dispoziție. Copiilor care suferă de ADHD și care sunt lăsați să se joace în zona cu vegetație bogată, li s-a redus vizibil simptomatologia specifică. Petrecând timp în natură, în preajma unor copaci, vom avea multe de câștigat în ceea ce privește bunăstarea emoțională și reducerea riscului de depresie.

Pentru mulți, această recomandare de a petrece mai mult timp în natură, venită din partea medicilor, ar putea să pară una de neîncredere. ”Cum adică, petrec 90 de minute afară și apoi o să mă simt mai bine?” Adevărul că o plimbare lungă, de câteva ori pe săptămână, ne ajută să ne reconectăm la limbajul naturii, specific fiecărei zone, un limbaj ce a fost înlocuit, în ultimii ani, de dezvoltarea urbană și schimbările climei.