România, corigentă la capitolele calitatea vieții și bunăstarea locuitorilor

Vești nu tocmai excelente în ceea ce privește calitatea vieții și bunăstarea românilor. Un studiu recent realizat de organizația Social Progress Imperative ne spune că România se situează pe locul 44 din cele 146 de state analizate, fiind depășită de toate țările membre UE. 

Sondajul privind progresul social (Social Progress Index - SPI) măsoară calitatea vieții și bunăstarea societății din 146 țări și analizează trei dimensiuni principale: nevoile de bază al omului (hrana și îngrijirea medicală, apa și salubritatea, locuirea, siguranța personală), fundamentele bunăstării (acces la educație de bază, acces la comunicații și informații, sănătate și bunăstare, calitatea mediului) și oportunitatea (drepturi personale, libertate personală și de alegere, incluziune, acces la educație avansată).

Este incontestabil faptul că o dietă echilibrată merge mână în mână cu un stil de viață sănătos. Ceea ce alegem să mâncăm sau să nu mâncăm, ceea ce alegem cât și cum mâncăm sunt factori care duc la apariția multor boli și afecțiuni cornice. Alegerea corectă alimentelor are un impact uriaș asupra felului în care ne simțim astăzi, mâine și în tot ceea ce presupune promovarea și menținerea la un nivel ridicat a nevoilor de bază. O dietă potrivită poate ajuta la prevenția bolilor de inima, diabet, boli ale oaselor, cancer și obezitate.

Vlad Boieriu, Partner, Deloitte România, explică indicele pregresului: "când vorbim despre bunăstarea unei țări, luăm în considerare, de obicei, PIB-ul pe cap de locuitor, dar nu reflectă pe deplin și fidel calitatea vieții cotidiene a cetățenilor. Există țări care sunt mai înalte în funcție de indicele de progres social decât în ​​funcție de PIB pe cap de locuitor. Analizând în mod sistematic relația dintre dezvoltarea economică, măsurată cu PIB pe cap de locuitor și dezvoltarea socială, măsurată de SPI, putem vedea cum nivelul de bunăstare al unei țări contribuie la bunăstarea fiecărui cetățean ", afirmă Vlad Boeriu, Partener, Deloitte România.

Din studiul acesta mai aflăm că Norvegia se situează pe primul loc în lume. Primele locuri din clasament sunt ocupate de Norvegia, Islanda și Elveția, iar pe ultimele Afganistan, Ciad și Republica Centrafricană. 

Dintre statele din regiunea Europei Centrale și de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (22), fiind urmată de Cehia (26), Estonia (27), Lituania (31), Polonia (32), Slovacia (35), Ungaria (36), Croația (37), Letonia (39), Bulgaria (40) și România (44).

Capitolele la care România se prezintă slab au strânsă legătură cu: serviciile de apă și canalizare, serviciile de salubritate, accesul la servicii medicale de calitate, accesul la educație avansată, speranța de viață a persoanelor de peste 60 de ani sau incluziunea socială.

Constatările raportului la nivel golobal arată:

  • Statele au performanțe scăzute comparativ cu PIB-ul mediu pe cap de locuitor.
  • Creșterea PIB maschează problemele reale cu care se confruntă companiile, precum și cetățenii.
  • 133 de țări (91%) și-au îmbunătățit nivelul de progres social încă din 2014.
  • Numai șase țări înregistrează un scor social mai scăzut decât în ​​2014: Brazilia, Mauritania, Thailanda, Turcia, SUA și Yemen.

 

Sursa: deloitte