Marta este actriță, entertainer pentru copii, pasionată de benzi desenate. Îi place lucrul cu copii, motiv pentru care a acceptat fără să ezite să fie parte din proiectul Sănătatea pe bune.
Știm despre tine că ești facilitator. Pe scurt, ce înseamnă asta? Cum le explici copiilor jobul tău?
Eu sunt un îndrumător, un ghid ce are menirea să le arate celor mici ceea ce știau deja în mare parte, însă acum ne dorim să privim câteva obiective mai clar delimitate. Ca facilitator, îmi propun să le ofer copiilor un traseu care să fie aproape de așteptările și nevoile lor.
Ce parte din jobul tău te energizează cel mai tare?
Mă energizează atunci când mesajul transmis ajută, soluționează, eliberează și oferă o perspectivă nouă.
Care e ideea ta de sănătate pe bune?
Ideea mea de sănătate ține de echilibru: mental și fizic. Nu cred într o rețetă fixă, însă înclin spre autocunoaștere și documentare constantă.
Dacă am discuta în termeni de future health, ce cuvinte crezi că ar defini cel mai bine health 2.0?
Sper ca atunci când vom discuta despre future health și peste câteva sute de ani să folosim cuvinte precum : flavor, taste, emotion. Poate că nu va sta totul închis într-o capsulă magică pe care va trebui să o administrăm cu grijă pentru a ne asigura traiul zilnic.
Farfuria copilului. Teorie vs. Realitate
Farfuria copilului nu este întotdeauna așa cum ne-am propus, însă dacă cel mic este învățat puțin câte puțin cu alimentele corespunzătoare, ele fiind introduse din timp în alimentația sa, lucrurile vor fi mai la îndemână. Copilul capată încredere și poftă atunci când mâncăm împreună cu el, când orele meselor sunt respectate și atmosfera e relaxată în timp ce are loc acest lucru.
Ce le spunem copiilor despre emoții? Despre iubire, despre fericire, despre anxietăți și depresii?
Le vom vorbi copiilor despre lucruri bune și mai puțin bune cu multă empatie, înțelegându- le nevoile și temerile cât și bucuriile și așteptările. Le putem împărtăși din experiențele noastre secvențial, dar luând în calcul că nu tot timpul deciziile noastre se aplică și în cazul altora. Vom construi cu grijă și angajament elementul de protecție asupra copilului fără însă a îi ingrădi spiritul decizional sau micile sale opțiuni juste, adecvate vârstei și situației.
Dar despre sex? Educația sexuală acasă sau la școală?
La fel se întâmplă și în cazul subiectului "sex". Pentru a preveni un set de lucruri neplăcute , o astfel de discuție poate elucida și proteja. Tot prin echilibru gasim tonul, contextul și formula optimă de a îi comunica celui mic cum să procedeze atunci când va fi în situațiile respective. Cred că educația sexuală ar trebui să aiba loc și acasă și la școală.
În final, când nu ești la job, ce-ți place să faci cel mai mult? De unde îți iei inspirația? Care e ideea ta de relaxare, de deconectare?
Sunt o fire creativă: mă inspiră multe lucruri și mă raportez la tot ce mă înconjoară. Mă retrag în zone ce țin de planul artistic însă în același timp contactul real cu oamenii și fluxul constant de informație mă ține activă și productivă.