Despre #sănătateapebune cu nutriționista Teodora Necula

Teodora este tehnician nutriționist de 2 ani de zile, dar și fitoterapeut de 5 ani. (Fitoterapia este metoda ce utilizeaza plantele medicinale in scop terapeutic ). Adoră să lucreze cu copiii și să găsească cele mai bune metode de a le atrage atenția asupra lucrurilor din jurul lor.

Știm despre tine că eșt tehnician nutriționist. Pe scurt, ce înseamnă asta? Cum le explici copiilor jobul tău?

Din toți acești ani, cel mai mult mi-a placut și îmi place în continuare să lucrez cu copii. Aș putea să enumăr o gramadă de motive, pur și simplu este distractiv și educativ, atât pentru ei, cât și pentru mine. Nu există niciodată un moment plictisitor, copiii au atât de multă energie și așteaptă asta și din partea noastră. Dar cred ca cel mai pretios sentiment este că poți deveni din nou un copil, atitudinea pozitivă a copiilor este molipsitoare și te obligă să simți același lucru. Nu este nimic mai bun decât să vezi un copil care face ceva ce nu credea că poate face, pentru ei contează tare mult să învețe și să fie părtași la ce se întamplă, este mai mult decât împlinitor.

Întotdeauna când mă prezint ca și nutriționist, am curiozitatea să îi întreb pe copii, dacă ei știu ce face acesta. De cele mai multe ori, ei sțiu că această meserie are legătură cu sănătatea, să ne menținem corpul sănătos prin hrană, însă sunt și foarte curioși să afle cum putem face acest lucru.

Ce parte din jobul tău te energizează cel mai tare?

Zâmbetul de pe chipul oamenilor și fericirea ce o transmit atunci când îmi spun cât de bine se simt sau că au reușit să se vindece de afecțiuniile ce le consumau din energie.

Care e ideea ta de sănătate pe bune?

Totul este atât de simplu. Mâncăm în fiecare zi de când ne-am născut, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că ne hrănim, fiindcă pentru a ne hrăni avem însă nevoie de nutrienți benefici.

Când vorbesc despre sănătatea pe bune, vorbesc despre un echilibru, despre dorința de a avea un stil de viață sănătos, vorbesc despre alimente și nu medicamente, vorbesc despre a ne hrani conștient toate componentele corpului nostru.

Dacă am discuta în termeni de future health, ce cuvinte crezi că ar defini cel mai bine health 2.0?

Nutriția va fi medicina viitorului.

Farfuria copilului. Teorie vs. Realitate

Foarte des aud mamele întrebând care este farfuria perfectă pentru copilul lor, în realitate este destul de dificil de pus în practică, mai ales că toți copiii au anumite preferințe alimentare, au autonomie în alimentare, destul de greu de combătut.

Consider că nu trebuie să numaram gramele, caloriile și nici numărul de îmbucături copiilor. Copilul are nevoie de o alimentație diversificată, care să îi asigure toata gama de nutrienți vitali pentru buna funcționare a organismului, fiindcă o dietă echilibrată începe într-adevar în farfurie.

Acest concept " de farfuria perfectă " putem să îl folosim ca îndrumar pentru planificarea unei varietăți de alimente sănătoase. Scopul acestei farfuri este să fie privită sub forma necesarului zilnic pentru copii, ca macăr să mănânce jumatăte de farfurie cu legume și fructe, iar restul cereale și alimente cu proteine. Să se limiteze alimentele bogate în "bombe"calorice, cu foarte puțini nutrienți. Doar toate acestea trebuie să pornească inclusiv în alimentația părințiilor.

Ce le spunem copiilor despre emoții? Despre iubire, despre fericire, despre anxietăți și depresii?

Nicio emotie nu este greșită, toate sunt firești și consider că acest aspect trebuie să îl transmitem copilului.

Copii sunt curioși și deschisi la emoții, trebuie să le spunem ce sunt sentimentele, să le dam exemple și să îi punem să le exprime, cum pot ei mai bine. Bucurie, iubire, fericire, frică, singuratate, depresie, toate acestea sunt copleșitoare, iar de multe ori neexprimarea lor poate avea repercursiuni asupra sănătății.

Din punctul meu de vedere, copilaria este perioada cea mai intensă, fiindcă se trece de la o emoție la alta într-o fracțiune de secundă, iar cei mici sunt ca un burete în ceea ce privește preluarea de stări și informații de la adulți. 

Dar despre sex? Educația sexuală acasă sau la școală?

Să nu ne mai fie jenă să vorbim cu copii despre sexualitate. Pentru că așa putem proteja cu adevarat copilul de falsele mesaj despre sex, pe care le primeste astăzi, de peste tot. Cum? Demistificând, să le spunem adevarul cu simplitate și înțelegere, pentru că odată și odată am trecut și noi pe acolo.

Educația insuflă valori!

Educația sexuală trebuie să vină în primul rând din familie, însă mulți părinți nu se simt confortabil să vorbească despre sex cu copilul lor, dar mai ales când este mic. Nimeni nu discută deschis despre probleme de sănătate sexuală, iar adolescenții pornesc cu un handicap din lipsa de informație ( nu cunosc pe nimeni cu HIV sau fete care au rămas însărcinate din greșeală ) așă că pentru ei aceste probleme nu există. Iar pe lângă toate acestea apare puterea anturajului, ce îi forțeaza să adopte mentalități și comportamente ( furat, droguri, fumat, etc )

Este vital să discutăm cu preadolescenții atât acasă, cât și la școală despre educația sexuală, ca o metodă benefică de prevenție.

În final, când nu ești la job, ce-ți place să faci cel mai mult? De unde îți iei inspirația? Care e ideea ta de relaxare, de deconectare?

Îmi place ceea ce fac atât de mult, că nu simt că muncesc, iar asta pot spune că mă face să fiu împlinită, iar tot ce fac, fac cu dragoste.

Îmi place foarte mult să citesc și să petrec timpul rămas liber în natură. De cele mai multe ori meditez în curtea din spatele casei, chiar de este vară sau iarnă. Citesc, pentru setea de cunoaștere, dar și pentru a mă deconecta.