Luciana este psiholog și jurnalist, interesată de schimbările sociale care au loc la nivel global și de a găsi soluții viabile pentru ele.
Știm despre tine că ești psiholog. Pe scurt, ce înseamnă asta? Cum le explici copiilor jobul tău?
Sunt specialistul care te ajută să înțelegi ce ți se întâmplă și ce opțiuni ai pentru mai departe. Copiilor le spun că îmi place să stau de vorbă cu oamenii și să-i ajut să vadă că sunt mai puternici și mai inteligenți decât credeau că sunt.
Ce parte din jobul tău te energizează cel mai tare?
Interacțiunea, desigur. Dar și ascultarea activă. Mereu descoperi ceva nou și înveți alte lecții de viață dacă știi să asculți atent. Idealul este să înveți de la toți câte ceva.
Care e ideea ta de sănătate pe bune?
Sănătatea care este accesibilă tuturor, indiferent de nivelul de pregătire sau venit. De asemenea, egalitatea de statut în conversația cu doctorul: ca să-l poți întreba “pe bune?!” trebuie să știi la rândul tău puțină medicină. Asta este ceea ce îmi doresc pentru acești copii: să fie capabili să pună întrebări unui medic și să înțeleagă și răspunsurile specialistului ca să poată lua decizii informate…deciziile lor.
Dacă am discuta în termeni de future health, ce cuvinte ar crezi că ar defini cel mai bine health 2.0?
Democratizare, acces digital, prevenție prin educație.
Farfuria copilului. Teorie vs. Realitate
În teorie, avem o farfurie cu mâncare gătită sănătos și atent. În practică, o pungă de chips-uri și o sticla de Cola. Există compromis? Desigur, gustarea pe care o cari la școală poate fi sănătoasă, de exmplu, un măr. Apoi o salată de crudități este chiar mai bună ca o prăjeală în ulei. Gătitul intensiv nu este soluția, ci alegerea corectă a alimentelor.
Ce le spunem copiilor despre emotii? Despre iubire, despre fericire, despre anxietăti și depresii?
Emoțiile sunt parte din noi și ignorarea lor produce suferință și conflicte. Emoțiile trebuie recunoscute, acceptate și respectate. Emoțiile noastre, dar și, mai ales, emoțiile celorlalți. Anxietatea și depresia nu sunt atât boli mintale, cât reacții în fațs nepăsării și violenței generalizate. Este important ca tinerii să înțeleagă că toți ne influențăm unii pe alții deoarece trăim împreună.
Dar despre sex?
Este dreptul lor să aleagă și cu cât vor avea mai multă informație și o imagine mai corectă asupra realitații, cu atât vor putea alege mai bine. Este un drept, nu un privilegiu să ai acces la educație sexuală!
Educația sexuală acasă sau la școală?
În ambele locuri, dacă se poate, cu maxim de informație și minim de tabuuri de genul “nu vorbim despre asta”. Dar la școală obligatoriu, pentru că nu ai altfel cum să ajungi la toți copiii.
În final, când nu ești la job, ce-ți place să faci cel mai mult? De unde îți iei inspirația? Care e ideea ta de relaxare, de deconectare?
Citesc mult ca să învăț. Mă inspiră cărțile și experiențele altor oameni “repovestite” în spațiul virtual. Dar sunt în priză și atunci când mă relaxez pentru că viața nu așteaptă.